MOIST CHOCOLATE CAKE
ni kek untuk besday my mum. amacam? heheh.terketar2 tgn buat deco.
maklumler,baru mula nak belajaq deco2 ni. heheh.tapi,alhamdulillah,
menjadi!
resipi dia sama mcm resipi kek chocolate moist chef zubaidah.
Cuma choc ganachenyer,i cairkan skit time ni.nak kasi effect2 meleleh2
gitu n cara bakar dia, i guna bain marie technique.heheh. Let's try the receipe!!
Resepi Asal: Chef Zubaidah
Olahan:HaSue@sue-hasue.blogspot.com
Bahan-bahan:
* 100g Serbuk Koko*
* 200g Gula pasir*
* 1 tin Susu sejat*
* 200g Minyak Masak Sayuran*
* 250g Susu Pekat*
* 4 biji Telur - pukul sehingga berbuih
* 150g Tepung Gandum >hasue guna tepung hong kong
* 1 st Soda Bikarbonat
* 1st Baking Powder
Cara-cara
1. Campurkan kesemua bhn bertanda* dan masak dgn api perlahan
sehingga licin dan gula cair sepenuhnya. Tak payah sampai menggelegak.
2. Satukan dgn telur yg di pukul tadi dgn hand whisk. Gaulkan bhn2 kering
& campurkan sedikit2 sehingga sebati sambil terus dikacau dengan hand whisk.
3. Masukkan ke dlm tin yg di lapik & minyakkan. Bakar selama 40-45 minit
bergantung pada jenis oven-kek ini juga boleh dikukus
( BAIN MARIE - bakar selama 1 jam)
4. Sejukkan dahulu sebelum di hiaskan dgn icing atau ganache.
ni kek untuk besday my mum. amacam? heheh.terketar2 tgn buat deco.
maklumler,baru mula nak belajaq deco2 ni. heheh.tapi,alhamdulillah,
m
Cuma choc ganachenyer,i cairkan skit time ni.nak kasi effect2 meleleh2
gitu n cara bakar dia, i guna bain marie technique.heheh. Let's try the receipe!!
Resepi Asal: Chef Zubaidah
Olahan:HaSue@sue-hasue.blo
Bahan-bahan:
* 100g Serbuk Koko*
* 200g Gula pasir*
* 1 tin Susu sejat*
* 200g Minyak Masak Sayuran*
* 250g Susu Pekat*
* 4 biji Telur - pukul sehingga berbuih
* 150g Tepung Gandum >hasue guna tepung hong kong
* 1 st Soda Bikarbonat
* 1st Baking Powder
Cara-cara
1. Campurkan kesemua bhn bertanda* dan masak dgn api perlahan
sehingga licin dan gula cair sepenuhnya. Tak payah sampai menggelegak.
2. Satukan dgn telur yg di pukul tadi dgn hand whisk. Gaulkan bhn2 kering
& campurkan sedikit2 sehingga sebati sambil terus dikacau dengan hand whisk.
3. Masukkan ke dlm tin yg di lapik & minyakkan. Bakar selama 40-45 minit
bergantung pada jenis oven-kek ini juga boleh dikukus
( BAIN MARIE - bakar selama 1 jam)
4. Sejukkan dahulu sebelum di hiaskan dgn icing atau ganache.
No comments:
Post a Comment