Friday, 6 June 2014

TROUT STIM LIMAU

As-salam...pagi ni nak share skit apa yang Kak Ani berbuka semalam. 
Seperti yang kawan2 semua tahu, skrg kita dah berada di bulan Syaaban 
dan tak lama lagi dah kita nak menyambut kedatangan bulan Ramadhan. 
Best kan? Dalam bnyk2 bulan, saya sangat suka bulan Ramadhan. 
Selain dari bulan yang penuh rahmah dan barakah, saya suka sgt dgn 
bulan ini sbb saya suka suasananya dan sy suka tgk gelagat2 kita semua 
di bulan ramadhan. Masuk hari ni, genap la lagi 20 hari kita akan 
bakal menyambut Ramadhan. Jadi, pada yg tak ganti lagi puasa, 
moh ler kita ganti sekarang yer. Tumpang masih berkesempatan. 
Jadi, entry kali ni Kak Ani nak share resipi juadah berbuka semalam. 
Puasa di rantauan, puasa pulak time summer..nasib la. hihii.. 
19jam ++ berpuasa yer sbb di musim summer ni, waktu siangnya lebih 
panjang dari malam. Subuh 2.31am, berbuka pulak pukul 9.53pm. 
Lama kan? huhu.. Perut saya buat concert mega masa tgh study kat 
library tghari and petang tadi. Hihi..Tapi, alhamdulillah, pengalaman 
berpuasa time summer. Smlm sy buat Trout Stim Limau. Trout ni 
rasanya lebih kurang mcm siakap. Isinya lembut, manis, bnyk skit 
tulang2 lembut dan isinya bewarna orange. Sedap! ni first try buat 
stim limau guna trout dan mmg sedap. Mcm siakap jugak. Jadi, kepada 
yang nak try masak ikan stim limau ni, boleh try resipi mudah ni. 
Simple jer. Tak perlu stim yang bertingkat2 tu, Cukup sekadar campak 
semua barang dalam kuali daaannnn tutup! Best kan? hihi.. Ni resipinya....




TROUT STIM LIMAU
by Iryani Choo
Saiz hidangan : 2org (kaki meratah) , 3-4org (makan biasa)..hihi

1 ekor ikan trout/ siakap
1/2 labu bwg holland/besar - dihiris
2 ulas bwg putih - dihiris
1 inch halia - dihiris nipis/halus
1 biji limau(size besar) -dipotong 4
3 sudu makan daun bawang - yg dihiris
2 biji tomato - dipotong 4
10btg cabai melaka -dipotong
1 btg cabai merah-dihiris
1 st garam
1/2 st serbuk perasa
1 cwn air 

1- Tumis bwg besar di dalam kuali besar. Tumis hingga kekuningan dan 
masukkan air. Masukkan tomato, halia, bwg putih. Seterusnya, masukkan 
garam, perahan limau dan serbuk perasa. Kacau sebentar dan biarkan sedikit 
mendidih. Masukkan ikan. Kacau2 kuah ditepi dan curahkan kuah diatas ikan. 
Ulang 2-3 kali.Ni nak kasi ikan masak sekata nanti. Tutup kuali dan biarkan 
selama 10minit dengan api sederhana.

2- Bukak kuali. Kacau dan curahkan kuah sedikit keatas ikan. Taburkan 
cabai melaka dan merah dan daun bawang yang telah dipotong. Tutup kuali 
dan biarkan selama 25minit atau hingga ikan masak dengan api sederhana. 
Angkat dan hidangkan bersama nasi panas! Selamat mencuba!

** Kaedah masak ini tak menggunakan periuk stim. Kalau nak guna periuk 
stim pun boleh. Lebih better. Kaedah ni, kaedah org malas nak keluarkan 
periuk stim!(saya la tu!)  hihihi :)
** Jangan sama sekali alihkan ikan tersebut. Nescaya ikan tersebut akan 
pecah/patah. Huhu..tak cantik nak hidang atas pinggan nanti uols! Sebab tu 
kita kena curah2kan kuah diatas ikan tu untuk kasi dia masak sekata.
**Kalau nak lagi kick, letakkan 1-2 helai daun limau yang dah dicarik. 
Wangi jer nanti~













No comments:

Post a Comment