Saturday, 19 July 2014

RESIPI CHEESY SOSEJ GULUNG & TUNA GULUNG

 As-salam. Hello kwn2. Good morning. Sini still lagi morning.
Sorry lama sungguh tak update blog dan resipi sbb sgt busy siapkan
master paper. Ni dah hantar first draft, boleh la bernafas skit. Tu pun
dok takut tunggu feedbak dari supervisor! hihi. Orait, pagi ni, Kak Ani
nak share skit menu iftar semalam. Meriah bukan main iftar semalam,
meja penuh dengan pelbagai jenis makanan.Kalah hotel tau! Alhamdulillah,
best sgt, serta merta menggamit kenangan berbuka bersama keluarga
tercinta di kampung. Kat kampung dulu, disebabkan family member
ramai, jadi biasanya mmg berbuka dengan pelbagai jenis lauk dan
kuih muih terhidang atas meja. Sebab tu tiba2 teringatkan kampung.
Puasa kwn2 lak mcm mana? mesti meriah kan? hihi..

Ok la, mai kita tgk resipi yang simple ni. Resipi ni, Kak Ani penah guna
buat meniaga kat warong kampung dulu. Masa lps SPM, sambil2 tunggu
result, Kak Ani meniaga kuih dan bihun goreng kat warong. Antara kuih
yang Kak Ani jual dulu, sosej gulung,donut gebu dan donut Malaysia.
hihi,best pulak ingatkan pengalaman berniaga kat warong dulu. Bangun
pagi seawal pukul 3pagi uols, uli doh, goreng bihun,buat tu,buat ni.
Mmg kejar masa, nak hantar kat kedai pukul 6pagi. Untung tak banyak
mana pun, tapi puas hati sbb dapat pengalaman buat kuih. Mmg berharga
pengalaman tu. Alhamdulillah, kuih ni mmg mendapat sambutan. Cuma
masa kat warong dulu, takde la Kak Ani letak cheese kan.Hanya sosej jer.
Atas tu Kak Ani hiaskan dgn sos dan mayonis.

Resipi ni sgt simple tapi rata2 digemari oleh yang dewasa dan juga yg kecil.
Sebab dia mcm fancy sikit dgn combination sosej dan cheese kan. Rasa pun
 sedap dan yang paling penting, sng dan cepat nk sediakan. Sesuai buat
berbuka dan juga hidangan ni Kak Ani selalu buat time pegi picnic. Mmg
sesuai dan kenyang! :) ok la, jom kita check resipi.


SOSEJ GULUNG & TUNA GULUNG
by Iryani Choo
Saiz hidangan : (20++ org) resipi ini menghasilkan 10 biji sosej 
gulung dan 10 biji tuna gulung

1 buku roti (Kak Ani guna wholemeal)
10 btg sosej
10 keping cheese
1 tin tuna (dlm air) - boleh ganti dgn sardin/mackerel
1 biji bwg holland - dicincang
4-5 sb mayonis
1/2 atau 1 st garam -ikut masin yer
1 biji telur - dipukul sikit, untuk lekatkan roti tu masa menggulung
minyak untuk menggoreng - minyak guna bnyk sbb kita nak 
goreng deep fired

mayonis dan sos cili/tomato sebagai hiasan

1- Sediakan inti tuna dulu. Lecekkan tuna, dan masak sebentar
di dalam microwave. Lebih kurang dlm 3-4minit, high power.
Keluarkan dan campur tuna dengan mayonis ,bawang cincang
dan garam. Gaul sebati. Ketepikan. Rebuskan sosej, atau masak
di dalam microwave sebentar, dlm 2-3minit.

2- Proses menggulung : Gelekkan roti menggunakan rolling pin.
Sapukan sedikit telur di hujung roti. (boleh refer gambar kat bawah)
Letakkan cheese dan seterusnya letakkan sosej. Gulung perlahan
sosej tersebut. Pastikan dihujung gulungan tu, kita tekan sikit
gulungan tu supaya telur melekat dengan sempurna dengan roti.
Ini penting supaya nnti gulungan kita kemas dan tak terburai
semasa menggoreng. Buat sehingga habis. Sama juga dengan
gulungan tuna, cuma untuk gulungan tuna, tak perlu letak cheese.
Cuma sudukan satu sudu tuna dan gulung hingga habis.

3- Panaskan minyak di dalam kuali besar dengan menggunakan api
sederhana. Pastikan minyak betul2 panas supaya kuih yang terhasil
nanti garing dan tak menyerap minyak. Bila minyak dah panas,
masukkan gulungan satu demi satu. Cepat2 balik-balikkan dengan
sudip untuk menggelakkan gulungan hangus/hitam. Goreng hingga
kekuningan atau brownish. Angkat dan toskan di dalam pinggan
berlapikkan tisu untuk menyerap minyak. Biarkan seketika. Potong
gulungan untuk dihidang dan hiaskan dengan coret-coretan sos cili
dan mayonis di atas. Siap! senangkan?

Selamat mencuba yer! :)








No comments:

Post a Comment