Resipi jem nenas ni hanyalah resipi basic, Kak Ani ubah sikit resipinya.
Kisahnya, Kak ani takdak stok kulit kayu manis, jadi instead of guna
kulit kayu manis untuk harumkan jem tu, Kak Ani guna esen vanilla
dan madu untuk wangikan jem ni. Sedap,lembut dan wangi. Jadi bagi
kwn2 yg kurang gemar guna kulit kayu manis, boleh la try resipi ni.
dan lagi satu, kalu boleh,guna nenas yg muda yer, yg kulit masih hijau
tu. Kalu nak guna yg dah ranum pun boleh, cuma nenas yg ranum
menghasilkan air yg banyak. Jadi lebih better guna nenas muda.
Jom kita layan resipi jem ni yer~
Kisahnya, Kak ani takdak stok kulit kayu manis, jadi instead of guna
kulit kayu manis untuk harumkan jem tu, Kak Ani guna esen vanilla
dan madu untuk wangikan jem ni. Sedap,lembut dan wangi. Jadi bagi
kwn2 yg kurang gemar guna kulit kayu manis, boleh la try resipi ni.
dan lagi satu, kalu boleh,guna nenas yg muda yer, yg kulit masih hijau
tu. Kalu nak guna yg dah ranum pun boleh, cuma nenas yg ranum
menghasilkan air yg banyak. Jadi lebih better guna nenas muda.
Jom kita layan resipi jem ni yer~
JEM NENAS MADU
Adunan ni menghasilkan lebih kurang 1 1/2cwn jem nenas. Sesuai untuk
buat seadunan tart nenas.
1 biji nenas (size sederhana ke atas)
1 cwn gula pasir
1 st esen vanilla
2 sb madu
Cara-cara :
1) Kupas dan buang mata nenas. Bersihkan. Sagat halus ke dalam bekas.
2) Masukkan nenas yg disagat ke dalam periuk. Panaskan dengan api
sederhana hingga mendidih. Masukkan gula, esen vanilla dan madu.
Kacau sebati dan biarkan ianya mengelegak dengan api sederhana.
3) Jem akan semakin memekat, kacau selalu untuk elakkan jem hangus.
Tutup api apabila jem kering (seperti gambar) dan biarkan jem sejuk
sebelum digunakan untuk mengisi tart. Simpan jem didalam balang
atau bekas kedap udara,simpan didlm peti sejuk dan jem dpt tahan lama.
Adunan ni menghasilkan lebih kurang 1 1/2cwn jem nenas. Sesuai untuk
buat seadunan tart nenas.
1 biji nenas (size sederhana ke atas)
1 cwn gula pasir
1 st esen vanilla
2 sb madu
Cara-cara :
1) Kupas dan buang mata nenas. Bersihkan. Sagat halus ke dalam bekas.
2) Masukkan nenas yg disagat ke dalam periuk. Panaskan dengan api
sederhana hingga mendidih. Masukkan gula, esen vanilla dan madu.
Kacau sebati dan biarkan ianya mengelegak dengan api sederhana.
3) Jem akan semakin memekat, kacau selalu untuk elakkan jem hangus.
Tutup api apabila jem kering (seperti gambar) dan biarkan jem sejuk
sebelum digunakan untuk mengisi tart. Simpan jem didalam balang
atau bekas kedap udara,simpan didlm peti sejuk dan jem dpt tahan lama.
No comments:
Post a Comment