salam semua! harini lunch awak-awak semua mkn ape? harini,
kite buat laksa untuk lunch! hihi. punya dok teringin dari aritu nak
mkn. Alang2 balik bercuti ni,nak dpt daun laksa pun senang, jadi
kite pun segera lah buat Laksa ni! Alhamdulillah, sedap uols!
Resipi ni resipi combination 3 sources, iaitu kite cedok resipi skit
dari mak, mak mertua and mama kite...lalu, jadilah laksa
yg texture dan kuahnya yg agak pekat,masam dan pedas!
En. hubby suka laksa yg pekat, tu yang kite cube2 combine resipi
tu. Kepada yg nak try, resipinyer kat bwh ni yer.
kite buat laksa untuk lunch! hihi. punya dok teringin dari aritu nak
mkn. Alang2 balik bercuti ni,nak dpt daun laksa pun senang, jadi
kite pun segera lah buat Laksa ni! Alhamdulillah, sedap uols!
Resipi ni resipi combination 3 sources, iaitu kite cedok resipi skit
dari mak, mak mertua and mama kite...lalu, jadilah laksa
yg texture dan kuahnya yg agak pekat,masam dan pedas!
En. hubby suka laksa yg pekat, tu yang kite cube2 combine resipi
tu. Kepada yg nak try, resipinyer kat bwh ni yer.
LAKSA UTARA
Kuah :
9 ekor ikan kembong (saiz biasa)-basuh,hilangkan hanyir & rebus hingga masak.
BAHAN A (dikisar denngan 1 1/2 cwn air)
*9 biji cili merah
*6-7 biji cabai melaka
*2 cm belacan
*2 labu bawang besar(saiz sederhana),jika besar,guna 1 jer
Seikat daun laksa
3 btg serai-dititik
2 btg bunga kantan-dihiris
5-6 keping asam keping
3 cwn air
2 sb otak udang/petis
1-2 sb garam (agak2 yer)
1 st serbuk perasa
CARA-CARA :
1-asingkan isi dan tulang dari ikan. Kalu boleh,pastikan tiada tulang melekat
di isi yg diasing itu.
di isi yg diasing itu.
2-Kisar tulang ikan dengan air rebusan tadi. Kisar halus dan tapiskan tulang2
menggunakan penapis halus. Tapis beberapa kali jika uols tak yakin/takut
tulang masih berbaki.
menggunakan penapis halus. Tapis beberapa kali jika uols tak yakin/takut
tulang masih berbaki.
3-dan isi yg dah kita asingkan tadi,ditumbuk kasar. Jgn terlalu halus yerr. ni
semua bagi mendapatkan kuah yg pekat. Ketepikan.
semua bagi mendapatkan kuah yg pekat. Ketepikan.
4-Dalam periuk sederhana besar, masukkan bahan kisar A tadi ke dlm periuk.
Masukkan 3 cwn air lagi -ikut korg yer, kalu nak cair,masukkan lebih skit.
Renihkan selama 10-15min bersama daun laksa, serai, dan bunga kantan.
Masukkan 3 cwn air lagi -ikut korg yer, kalu nak cair,masukkan lebih skit.
Renihkan selama 10-15min bersama daun laksa, serai, dan bunga kantan.
5-seterusnya, masukkan air ikan yg dikisar tadi. Kacau sementara. seterusnya
masukkan isi ikan yg ditumbuk tadi. Masukkan asam keping. Kacau sebati.
Tambahkan air jika terlampau pekat.
masukkan isi ikan yg ditumbuk tadi. Masukkan asam keping. Kacau sebati.
Tambahkan air jika terlampau pekat.
6-Masukkan otak udang. Perasakan dengan garam dan perasa.
7-Rebus dan renih sekurang2nyer 30minit ke 1jam. Kuah akan mula mengering,
sebati dan pekat. Jika terlampau pekat, boleh la tambahkan air mengikut
kepekatan yg disukai yer?
sebati dan pekat. Jika terlampau pekat, boleh la tambahkan air mengikut
kepekatan yg disukai yer?
8- Hidangkan kuah dgn laksa dan rencah2 sayurnya. Sedap dimakan panas2!
No comments:
Post a Comment