Saturday 19 July 2014

RESIPI PUDING COCKTAIL BUAH


Entry yang ni plak, Kak Ani nak share resipi yang menjadi kegemaran 
family Kak Ani dari kami kecik2 lagi. Puding ni, resipi asalnya 
Kak Ani ambil dari mama Kak Ani. Mmg sedap dan nyaman jer 
tekak kalau mkn puding ni. Hihi. Rasa manisnya just nice, dan 
combination masam buah, rasa creamy susu sejat, butter dan a 
hint of garam di dalam adunan puding ni yang membuatkan puding
 ni enak di makan. Terutama bila baru keluar dari peti sejuk! Sesuai
 sangat kita buat untuk berbuka puasa dan juga untuk raya ni, boleh
 kita buat untuk santapan para tetamu yang berkunjung ke rumah. 
Puding ni juga mudah untuk disediakan dan yang penting, mmg 
menjadi kegemaran kanak2 dan juga org dewasa. Jadi, kepada kwn2 
yang masih lagi pening nak sediakan hidangan apa untuk raya ni, boleh 
la cuba hidangkan hidangan ni. Cepat, mudah dan paling penting enak. 
Jom kita jengguk resipi dia kat bwh ni yer.



RESIPI PUDING COCKTAIL BUAH
Resipi asal : Mama Nolia
Saiz hidangan : 6-8 org

20g agar-agar tali atau serbuk - agar2 tali direndam untk  hasilkan 
texture yg lembut dan senang larut
3 mug air kosong
1 mug gula
1 tin/ 1 mug susu cair - kalau di Malaysia, susu Ideal paling sedap. 
Kat Edinburgh, boleh guna Carnation
1 st garam halus
1 sb butter
1-2 ketul gula batu - untuk kasi di glaced/berkaca sikit
Simpulan daun pandan - untuk wangi, kalau takde boleh gantikan dgn 
1st esen vanilla.

1- Masukkan air ke dalam periuk. Masukkan agar2 dan daun pandan kedalam
air dan masak dengan api sederhana perlahan hingga agar2 larut sepenuhnya.
Apabila agar2 dah larut,masukkan susu dan kacau sebati. Masukkan gula.
Kacau perlahan dan biarkan mendidih kecil seketika. Seterusnya masukkan
garam, gula batu dan juga butter. Kacau hingga semuanya larut dan biarkan
mendidih seketika sambil dikacau.

2- Tutup api dan tuangkan didalam bekas. Jangan tuang terlampau penuh,
sbb nanti kita nak masukkan buah2 potong, nanti melimpah ruah jadinya.
Cukup sekadar tuang 1/2 atau 2/3 tin sahaja. Seterusnya, taburkan buah2
dalam tin yang dah disejat air gulanya. Pastikan sejat yer air gula tu, karang
manis melecaih, bak kata org utara! Boleh juga kalau kita nak basuh dulu
buah tu bagi yg tak nak manis. Biarkan agar2 sejuk/mengeras pada suhu
bilik sebelum dimasukkan ke dalam peti sejuk. Hidangkan semasa sejuk.

Senangkan uols? Selamat mencuba!

*** Masa nak memotong tu challenging skit yer kwn2. Kalau nak dpatkan
hasil potongan yang smooth dan tak berlubang2 dek buah2 yang tertanggal,
pastikan potong dengan pisau yang tajam dan potong/hiris perlahan2.
Jgn dipaksa2 gitu. Ok?

 Ni la hasilnya. Ingat kwn2,masa menuang agar2 tu, jgn terlampau penuh
yer dalam bekas tu. Takut melimpah ruah nanti masa masukkan buah.
Bahan-bahannya yang simple dan mudah dicari

2 comments: