Saturday, 19 July 2014

RESIPI CARAMEL CHEESECAKE MUDAH

As-salam. Entry kali ni, Kak Ani nak cerita pasal cheesecake ni. 
Caramel cheesecake ni sebenarkan resipi asalnya ialah layer 
cheesecake atau persona layer cheesecake yang sememangnya 
terkenal dengan rasanya yang sgt cheesy dan sedap. Cuma resipi kali ni, 
Kak Ani kasik twist skit, Kak Ani letak caramel kat atasnya, dan serbuk 
nestum Kak Ani gantikan dengan Weetabix cereal yang ditumbuk2 halus. 
Mmg sedap uols. Rasa2 caramel, diselangi pulak dengan rasa caramel 
yang manis lemak tu. Senang crita, mmg sesuai la untuk yang nak 
tambahkan berat badan time raya nanti! hihi. First Kak Ani try resipi ni, 
masa untuk berbuka puasa ramai2 ngan kwn2 Edinburgh aritu. 
Alhamdulillah, dapat feedback yang sangat menggalakkan. Jadi, Kak Ani 
nak share resipi ni dengan kwn2 yang lain semua supaya dapat juga 
merasa kesedapan kek cheese mudah ni. Kek ni mmg sesuai untuk 
dijadikan juadah manisan untuk raya nanti. Resipinya yang simple 
dan tak makan masa yang lama untuk buat. Al-maklumlah kan, raya 
nnti mesti ramai yang sibuk.Mana nak buat ketupat, mana nak buat gulai 
daging, mana nak panaskan rendang, mana nak siapkan anak2 lagi. 
Memang busy kan pagi raya. Jadi, resipi ni mmg sesuai dan bagi Kak Ani, 
tak keterlaluan untk Kak Ani kelaskan resipi ni dalam resipi "luxury dessert". 
Sesuai bagi yang tercari2 resipi istimewa untuk hari dan tetamu yang 
istimewa! Jom kita tengok resipi dibawah. Bagi yang nak tengok resipi 
asal, boleh la tgk kat sini yer Super Simple Cheesecake . Owh ya, asal 
resipi ni Kak Ani ambil dari kwn2 blog dan Kak Ani durhaka dan modify 
sikit ikut tekak Kak Ani. Terima Kasih tak terhingga pada kwn2 yang 
sudi berkongsi dan izinkan Kak Ani share resipi ni di sini untuk tatapan 
kwn2 yang lain ya. :)


RESIPI CARAMEL CHEESECAKE MUDAH
By : Iryani Choo
Saiz hidangan : 8-10 orang

2 paket cream cracker -Kak Ani guna biskut jenama TUC(gambar). 
Kalau nak guna biskut Ritz (Kraft) atau biskut Hup Seng yang empat 
segi tu pun boleh. Ala biskut yang org utagha pangey biskut "patsegi" tu! :)
300gm philadelphia cream cheese- boleh juga guna Tartura
200gm/ 1 bekas mascarpone cheese
1 cwn gula icing
1 tin susu pekat - bagi kwn2 Malaysia, guna hanya 3/4 tin susu pekat yer. 
Kat Edinburgh, susu pekat dia tin kecil, jadi kena guna 1 tin.
1 sb gelatin halal - larutkan dengan 3 sb air panas
1 cwn susu segar/lowfat/full fat
2 cwn serbuk Weetabix cereal/nestum
Susu pekat caramel untuk hiasan

1- Putar philadephia cheese dan mascarpone cheese hingga kembang.
Masukkan gula icing. Putar perlahan dan pastikan sebati. Masukkan
susu pekat. Putar seketika hingga adunan sebati. Seterusnya masukkan
gelatin yang dah larut. Putar hingga semuanya sebati. Ketepikan.

2- Sediakan bekas kaca/loyang/tupperware. Lapikkan dengan plastik,
lebih senang nak keluarkan nanti dan dipotong. Mulakan melapis.
Celupkan biskut ke dlm susu dan susun memenuhi loyang. Seterusnya
letakkan lapisan adunan cheese, dlm 3-4 senduk kecil. Taburkan dengan
serbuk weetabix atau serbuk nestum. Ulang lapisan hingga habis biskut
dan akhiri lapisan dengan adunan cheese. Taburkan serbuk weetabix
atau nestum pada permukaan yang terakhir/teratas. Seterusnya, hiaskan
dengan coret-coretan susu caramel.

3- Tutup bekas dengan aluminium foil atau penutup. Simpan didalam
peti sejuk selama sekurang2nya 4jam. Biarkan kek benar2 sejuk sbb kek
 ni sgt sedap dimakan sejuk. Hidangkan sejurus selepas dikeluarkan dari
peti sejuk.

Simple kan? Geng2 bujang pun boleh buat! ;) Selamat mencuba!

***Haipp haippp!!! jgn keluarkan kek dari peti sejuk sebelum kek sejuk.
Pastikan kek benar2 sejuk yer, baru sedap..sila bersabar skit yerr~ ;)


 Biskut ni Kak Ani beli kat Tesco Edinburgh
Susu ni pun. Kat Malaysia Kak Ani tak sure ada ka tak.
Rasanya ada kot :)

No comments:

Post a Comment