Monday, 12 May 2014

TART LANDAK

Dua tiga menjak ni sungguh la busy siapkan final project papers yg bertimbun. Pasni nk kena start master paper plak. Stress kak ani! Bila dah stress ni, mcm2 la kan mulut ni dok teringin nak ngap! Semuanya manis2 belaka. Tart landak ni mmg dok taram dari aritu lagi nk buat, tapi disebabkan project paper yg bertimbun, terpaksa hold jap. So,arini dah free, boleh la buat. Kak Ani suka sgt tart ni. Teringat mcm kat kg dulu2, time raya, ni mmg tart feberet Kak Ani. Suka sbb baunya wangi dengan cengkih tu. Tapi jgn la ngap cengkih tu yer! Hilang selera plak kang! hihi.Kak Ani guna fine scottish butter buat adunan kali ni. Mmg sgt sedap dan creammmyy! Jadi kwn2 kalu nak buat tart yg sedap, guna butter yg mahal. Confirm sdp! k lah, jom kita layan resipi~

TART LANDAK
(sumber resipi : Reen Khan)
adunan menghasilkan 36bijik tart (size besar)


Bahan bahan (badan tart) :

300 gm Tepung Gandum
4 sudu besar Tepung Jagung
3 sudu besar gula ising
200 gm Butter
2 kuning telor

**resipi untuk jem nenas boleh refer kat sini : 

JEM NENAS MADU

Cara cara :
1)Ayak tepung gandum, tepung jagung dan gula ising ke dalam bekas.
2)Kemudian masukkan butter yang telah dipotong dadu.
3)Kalau guna unsalted butter, masukkan secubit garam.
4)Ramas tepung dengan butter guna hujung jari hingga berderai 

(rub-in method).
5)Kemudian masukkan telor dan satukan menjadi doh. Kiranya doh 

agak kering, tambahkan butter skit lagi supaya doh senang dibentuk.
6)Masukan sedikit inti, bentuk seperti bentuk nenas , gunting pada 

permukaan nya seperti sisik ikan (cara nak gunting dan bentuk tart 
landak, rujuk di gambar kat bwh yer~)
7)Atur di atas dulang pembakar yang di sapu sedikit dengan butter
8)Bakar 180c selama 20-25 minit atau sehingga cantik masaknya. 

(oven kak ani bakar selama 25min)
9) Sedap dimakan masa panas. Kalu nak simpan,sejukkan pada suhu 

bilik sebelum dimasukkan ke dalam bekas kedap udara. ok? 

CARA-CARA MEMBENTUK TART LANDAK 
(BADAN DAN KELOPAK/DURI)
**kwn2, masa menggunting tu, gunting dgn slow dan sedikit saja. Bukan 
gunting sampai putus yer. Kalau putus, patah durinya dan tak cantik nanti :)






No comments:

Post a Comment