TART LANDAK
(sumber resipi : Reen Khan)
adunan menghasilkan 36bijik tart (size besar)
Bahan bahan (badan tart) :
300 gm Tepung Gandum
4 sudu besar Tepung Jagung
3 sudu besar gula ising
200 gm Butter
2 kuning telor
**resipi untuk jem nenas boleh refer kat sini :
JEM NENAS MADU
Cara cara :
1)Ayak tepung gandum, tepung jagung dan gula ising ke dalam bekas.
2)Kemudian masukkan butter yang telah dipotong dadu.
3)Kalau guna unsalted butter, masukkan secubit garam.
4)Ramas tepung dengan butter guna hujung jari hingga berderai
(rub-in method).
5)Kemudian masukkan telor dan satukan menjadi doh. Kiranya doh
agak kering, tambahkan butter skit lagi supaya doh senang dibentuk.
6)Masukan sedikit inti, bentuk seperti bentuk nenas , gunting pada
permukaan nya seperti sisik ikan (cara nak gunting dan bentuk tart
landak, rujuk di gambar kat bwh yer~)
7)Atur di atas dulang pembakar yang di sapu sedikit dengan butter
8)Bakar 180c selama 20-25 minit atau sehingga cantik masaknya.
(oven kak ani bakar selama 25min)
9) Sedap dimakan masa panas. Kalu nak simpan,sejukkan pada suhu
bilik sebelum dimasukkan ke dalam bekas kedap udara. ok?
CARA-CARA MEMBENTUK TART LANDAK
(BADAN DAN KELOPAK/DURI)
**kwn2, masa menggunting tu, gunting dgn slow dan sedikit saja. Bukan
gunting sampai putus yer. Kalau putus, patah durinya dan tak cantik nanti :)
No comments:
Post a Comment