CHOCOLATE LAVA CAKE
As-salam
semua!! harini nak share resipi chocolate lava ni.
Sape suka mkn kek
choc lava yg kat dominos tu? hihi. Ni
kes sebab crave sgt nak mkn
chocolate! Tetiba teringatkan
chocolate lava cake yg kat dominos tu kan.
Huuh! mmg
best mkn! Pulak
mkn time winter ni! hihi. Memang best.
Jadi, saya pun cuba resipi yg
saya amik kat sorang kwn
blogggers ni. Thanks sgt2. Mintak izin sy
panjangkan/
share kat sini. Memang sedap,
simple n cepat sgt nak
buatnyer! Frankly speaking, kek ni mmg sgt2 rich
dengan
chocolate,thick sgt! Kita boleh rasa pahit lemak chocolate
tu.
And yg paling bestnyer, boleh mkn lava lembut kat
tengah tu! superb! Nak
buat pun tak susah. Simple yet
sedap! Jadi, kepada kwn2 yg minat
chocolate tu, saya mmg
rekemen kek ni sgt2 !!
**Boleh guna ramekin atau petitin cupcake/muffin.
**Jgn bakar lebih dari 15min! nanti tak jadi larva tgh2 tu!
**Kek lava ni kena mkn panas2 yer kwn2, baru la dpt effect
**Boleh guna ramekin atau petitin cupcake/muffin.
**Jgn bakar lebih dari 15min! nanti tak jadi larva tgh2 tu!
**Kek lava ni kena mkn panas2 yer kwn2, baru la dpt effect
lava cair kat tengah tu and baru kick! Jom kita try buat~
CHOCOLATE LAVA CAKE
Bahan-bahan ( menghasilkan 4 biji ramekin )
1 cawan dark chocolate yg dicincang
6 sudu besar mentega yg dah dicairkan
2 biji telur
3 sudu besar gula halus
3 sudu besar tepung
1 sudu besar serbuk koko
Secubit garam
CARA-CARA :
1-Panaskan oven dengan suhu 160 darjah. Ketepikan.
CHOCOLATE LAVA CAKE
Bahan-bahan ( menghasilkan 4 biji ramekin )
1 cawan dark chocolate yg dicincang
6 sudu besar mentega yg dah dicairkan
2 biji telur
3 sudu besar gula halus
3 sudu besar tepung
1 sudu besar serbuk koko
Secubit garam
CARA-CARA :
1-Panaskan oven dengan suhu 160 darjah. Ketepikan.
Didalam mangkuk,
cairkan chocolate dan butter (guna kaedah
double boiler atau masuk dlm
microwave jer). Setelah cair,
masukkan serbuk koko.
2- Pukul telur dan gula hingga kembang.Anggaran lebih kurang
2- Pukul telur dan gula hingga kembang.Anggaran lebih kurang
5 minit. Campurkan dengan adunan choc tadi.
3- Masukkan tepung dan garam.Gaul hingga sebati dengan
3- Masukkan tepung dan garam.Gaul hingga sebati dengan
spatula.
Tuangkan ke dalam bekas remekin yang telah digris dengan
butter.
4- Masukkan ramekin ke dalam peti sejuk sebentar- 5minit.
4- Masukkan ramekin ke dalam peti sejuk sebentar- 5minit.
Keluarkan dan terus masukkan ke dalam oven.
5- Masukkan ke dalam oven. Bakar selama 15min. Adunan
5- Masukkan ke dalam oven. Bakar selama 15min. Adunan
tak boleh bakar
lebih dari 15 min yer. Nanti tak jadi cair kat tengah
tu. Setelah masak,
keluarkan dan terus hidang. Sedap dimakan
bersama ice cream vanilla.
Senangkan?
No comments:
Post a Comment