MOIST CHOCOLATE CAKE
ni kek untuk besday my mum. amacam? heheh.terketar2 tgn buat deco.
maklumler,baru mula nak belajaq deco2 ni. heheh.tapi,alhamdulillah,
m enjadi!
resipi dia sama mcm resipi kek chocolate moist chef zubaidah.
Cuma choc ganachenyer,i cairkan skit time ni.nak kasi effect2 meleleh2
gitu n cara bakar dia, i guna bain marie technique.heheh. Let's try the receipe!!
Resepi Asal: Chef Zubaidah
Olahan:HaSue@sue-hasue.blo gspot.com
Bahan-bahan:
* 100g Serbuk Koko*
* 200g Gula pasir*
* 1 tin Susu sejat*
* 200g Minyak Masak Sayuran*
* 250g Susu Pekat*
* 4 biji Telur - pukul sehingga berbuih
* 150g Tepung Gandum >hasue guna tepung hong kong
* 1 st Soda Bikarbonat
* 1st Baking Powder
Cara-cara
1. Campurkan kesemua bhn bertanda* dan masak dgn api perlahan
sehingga licin dan gula cair sepenuhnya. Tak payah sampai menggelegak.
2. Satukan dgn telur yg di pukul tadi dgn hand whisk. Gaulkan bhn2 kering
& campurkan sedikit2 sehingga sebati sambil terus dikacau dengan hand whisk.
3. Masukkan ke dlm tin yg di lapik & minyakkan. Bakar selama 40-45 minit
bergantung pada jenis oven-kek ini juga boleh dikukus
( BAIN MARIE - bakar selama 1 jam)
4. Sejukkan dahulu sebelum di hiaskan dgn icing atau ganache.
ni kek untuk besday my mum. amacam? heheh.terketar2 tgn buat deco.
maklumler,baru mula nak belajaq deco2 ni. heheh.tapi,alhamdulillah,
m
Cuma choc ganachenyer,i cairkan skit time ni.nak kasi effect2 meleleh2
gitu n cara bakar dia, i guna bain marie technique.heheh. Let's try the receipe!!
Resepi Asal: Chef Zubaidah
Olahan:HaSue@sue-hasue.blo
Bahan-bahan:
* 100g Serbuk Koko*
* 200g Gula pasir*
* 1 tin Susu sejat*
* 200g Minyak Masak Sayuran*
* 250g Susu Pekat*
* 4 biji Telur - pukul sehingga berbuih
* 150g Tepung Gandum >hasue guna tepung hong kong
* 1 st Soda Bikarbonat
* 1st Baking Powder
Cara-cara
1. Campurkan kesemua bhn bertanda* dan masak dgn api perlahan
sehingga licin dan gula cair sepenuhnya. Tak payah sampai menggelegak.
2. Satukan dgn telur yg di pukul tadi dgn hand whisk. Gaulkan bhn2 kering
& campurkan sedikit2 sehingga sebati sambil terus dikacau dengan hand whisk.
3. Masukkan ke dlm tin yg di lapik & minyakkan. Bakar selama 40-45 minit
bergantung pada jenis oven-kek ini juga boleh dikukus
( BAIN MARIE - bakar selama 1 jam)
4. Sejukkan dahulu sebelum di hiaskan dgn icing atau ganache.
No comments:
Post a Comment