Salam
semua! hari ahad ni, buat ape? Kalau boring2 tu, boleh la kita panaskan
skill memasak kat dapur yer. Hihi. Kali ni saya nak share recipe
muffin. Saya ni amat lah suka mkn muffin. Especially yg moist,huh! boleh
mkn sampai berbijik2. Pastu esok,timbang berat nyesal! hihi. So,kali ni
nak share recipe saya amik dari nigella lawson. Mmg sedap!! moist and
yg paling penting sgt la mudah nak buat.
Satu
benda yg kita kena tau pasal pembuatan muffin ni, kita tak boleh
overmix dia,dlm erti kata lain, terlebih pukul adunan dia mcm kita pukul
adunan kek. Muffin tak boleh overmix,sbb nanti dia tak naik dan texture
dia tak gebu dan mantap. Jadi kwn2,jgn overmix yer. Cukup sekadar mix
semua bahan2 biar sebati.
CHOCOLATE CHUNKS MUFFINS
3 cwn tepung naik sendiri
1 ½ cups gula castor/halus
2 tbs baking powder
2 biji telur
1 cwn minyak sayur/masak
1 tbs esen vanilla
1 ½ cwn yoghurt asli/sour cream
2 cwn cincangan coklat (cincang besar2 skit,baru best!)
Cara-cara :
1- Panaskan oven,sekurang2nya 10minit. Di dalam mangkuk kering,
campurkan bahan2 kering bersama dan kacau sebati. Buat lubang
ditengah-tengah adunan kering ni. Biarkan.
2- Di dalam mangkuk yang
lain, pukul 2 biji telur. Cukup sekadar telur tu bercampur,tak payah
pukul hingga kembang. Kemudian, masukkan minyak,esen vanilla dan yogurt.
Kacau hingga adunan sebati.
3- Tuangkan adunan basah ke dalam
adunan kering. Kaup balikkan perlahan-lahan hingga adunan sebati.
Ingat!! masa ni,jangan overmix adunan. Cukup sekadar mix menggunakan
spatula dan adunan sebati.Tak perlu guna mixer.
4- Masukkan ke
dalam petitin yg di lapik cawan kertas. Bakar dengan suhu 160 darjah
selama 20minit,atau sehingga muffin naik dan permukaannyer kuning
keperangan. Keluarkan dan biarkan sejuk sebelum dihiasi dengan coklat
cair/ikut kreativiti anda! Senangkan?
No comments:
Post a Comment