As-salam
semua. sorry dah lama tak update page ngan resipi terbaru sbb bz
sgt2 lately. huhu. tak sempat nak tgk page. btw, ni ialah agar2 pandan santan.
Kite buat ni time raya haji aritu.tapi tak sempat nak upload,skrg baru nak
upload kan. huhu. agar2 ni sdp buat penggemar perisa pandan sbb dia
bersantan. lemak n manis gitu.paling sesuai mkn time cuaca terik.mmg
menyamankan tekak. hehe. ok la. let's enjoy the receipe!
AGAR-AGAR PANDAN SANTAN
10g agar2 serbuk.
4 cwn air
1 cwn gula
1 kotak santan pekat (guna santan serbuk pun boleh+1cwn air)
1 sudu besar pes pandan
1/2 sudu teh garam
cara2:
1) masak agar2 bersama 4 cwn air di dlm periuk.masak hingga agar2 melarut
sepenuhnya.
2) bila agar2 dah larut, masukkan santan kotak.perlahan kan api dan kacau sebati.
Masukkan gula, kacau sebati dan biar selama 5 minit dgn api perlahan.
3) Setelah gula,santan dan agar2 sebati/larut, masukkan pes pandan dan akhir
sekali garam. Kacau sebati dan biar lebih kurg 5 minit.
4) angkat dan tuang ke dlm loyang atau acuan yg awak2 semua gemari.heheh.
**mcm kes kite ni,kita actually buat agar2 ni sbb nak testing acuan baru beli
kat kedai.heheh) aah, jgn lupa yer kwn2, sebelum tuang agar2 dlm acuan,
make sure acuan tu dibasahkan sikit. bukan ape,untuk senang agar2 keluar dari
loyang nanti. ok? selamat mencuba!!
sgt2 lately. huhu. tak sempat nak tgk page. btw, ni ialah agar2 pandan santan.
Kite buat ni time raya haji aritu.tapi tak sempat nak upload,skrg baru nak
upload kan. huhu. agar2 ni sdp buat penggemar perisa pandan sbb dia
bersantan. lemak n manis gitu.paling sesuai mkn time cuaca terik.mmg
menyamankan tekak. hehe. ok la. let's enjoy the receipe!
AGAR-AGAR PANDAN SANTAN
10g agar2 serbuk.
4 cwn air
1 cwn gula
1 kotak santan pekat (guna santan serbuk pun boleh+1cwn air)
1 sudu besar pes pandan
1/2 sudu teh garam
cara2:
1) masak agar2 bersama 4 cwn air di dlm periuk.masak hingga agar2 melarut
sepenuhnya.
2) bila agar2 dah larut, masukkan santan kotak.perlahan kan api dan kacau sebati.
Masukkan gula, kacau sebati dan biar selama 5 minit dgn api perlahan.
3) Setelah gula,santan dan agar2 sebati/larut, masukkan pes pandan dan akhir
sekali garam. Kacau sebati dan biar lebih kurg 5 minit.
4) angkat dan tuang ke dlm loyang atau acuan yg awak2 semua gemari.heheh.
**mcm kes kite ni,kita actually buat agar2 ni sbb nak testing acuan baru beli
kat kedai.heheh) aah, jgn lupa yer kwn2, sebelum tuang agar2 dlm acuan,
make sure acuan tu dibasahkan sikit. bukan ape,untuk senang agar2 keluar dari
loyang nanti. ok? selamat mencuba!!
No comments:
Post a Comment