SUPERMOIST CHOCOLATE CAKE
coklat kek ni serious,the best and sedap. buat kek ni untuk birthday
my nephew yg baru masuk umur setahun gitu. mula2 suspen gak,sbb
takut buat tak jadi,tapi alhamdulillah.mmg best kek ni. heheh.
tapi untuk resipi ni, i tak bakar kek tu.kukus jer trus.dlm lebih kurang
50minit. Originally amik resipi ni dari blog kak hasue. Copy sebijik!
heheh.thnks kak.But empunya resipi ni ialah chef zubaidah.
Ganache dia plak,simple jer. tapi,sedap n siap i piped buat deco kat
ats kek.
Resepi Asal: Chef Zubaidah
Olahan:HaSue@sue-hasue.blo gspot.com
Bahan-bahan:
* 100g Serbuk Koko*
* 200g Gula pasir*
* 1 tin Susu sejat*
* 200g Minyak Masak Sayuran*
* 250g Susu Pekat*
* 4 biji Telur - pukul sehingga berbuih
* 150g Tepung Gandum >hasue guna tepung hong kong
* 1 st Soda Bikarbonat
* 1st Baking Powder
Cara-cara
1. Campurkan kesemua bhn bertanda* dan masak dgn api perlahan
sehingga licin dan gula cair sepenuhnya. Tak payah sampai menggelegak.
2. Satukan dgn telur yg di pukul tadi dgn hand whisk. Gaulkan bhn2
kering & campurkan sedikit2 sehingga sebati sambil terus dikacau dengan
hand whisk.
3. Masukkan ke dlm tin yg di lapik & minyakkan. Bakar selama 40-45 minit
bergantung pada jenis oven-kek ini juga boleh dikukus
4. Sejukkan dahulu sebelum di hiaskan dgn icing atau ganache.
resipi ganache.Thnks to blog guru coklat.Simply sedap! (kuantiti nyer i dah
ubah skit. sbb kek ni besaq,jadi topping pun lebih la.heheh)
3 cawan whipping cream
1kg dark cooking choclate
+potong coklat jadi cube2 kecil. masukkan dlm mangkuk. (lagi kecik,lagi
senang nak cair uols.hehe)
+ panaskan whipping cream hingga mendidih skit.pastu angkat dan curahkan
ke dlm mangkuk yg berisi coklat tadi. sejukkan n make sure mase nak tuang
atas kek nanti,kek tu dah sejuk k.
**buat yang nak jadikan coklat ganache ni as hiasan atas kek,nak piped, make
sure sejukkan dlm peti sejuk dulu,lebih kurang satu jam. then cuba masukkan
dlm piping beg n picit.kalu cair,sejukkan sikit lagi dlm peti ais.
coklat kek ni serious,the best and sedap. buat kek ni untuk birthday
my nephew yg baru masuk umur setahun gitu. mula2 suspen gak,sbb
takut buat tak jadi,tapi alhamdulillah.mmg best kek ni. heheh.
tapi untuk resipi ni, i tak bakar kek tu.kukus jer trus.dlm lebih kurang
50minit. Originally amik resipi ni dari blog kak hasue. Copy sebijik!
heheh.thnks kak.But empunya resipi ni ialah chef zubaidah.
Ganache dia plak,simple jer. tapi,sedap n siap i piped buat deco kat
ats kek.
Resepi Asal: Chef Zubaidah
Olahan:HaSue@sue-hasue.blo
Bahan-bahan:
* 100g Serbuk Koko*
* 200g Gula pasir*
* 1 tin Susu sejat*
* 200g Minyak Masak Sayuran*
* 250g Susu Pekat*
* 4 biji Telur - pukul sehingga berbuih
* 150g Tepung Gandum >hasue guna tepung hong kong
* 1 st Soda Bikarbonat
* 1st Baking Powder
Cara-cara
1. Campurkan kesemua bhn bertanda* dan masak dgn api perlahan
sehingga licin dan gula cair sepenuhnya. Tak payah sampai menggelegak.
2. Satukan dgn telur yg di pukul tadi dgn hand whisk. Gaulkan bhn2
kering & campurkan sedikit2 sehingga sebati sambil terus dikacau dengan
hand whisk.
3. Masukkan ke dlm tin yg di lapik & minyakkan. Bakar selama 40-45 minit
bergantung pada jenis oven-kek ini juga boleh dikukus
4. Sejukkan dahulu sebelum di hiaskan dgn icing atau ganache.
resipi ganache.Thnks to blog guru coklat.Simply sedap! (kuantiti nyer i dah
ubah skit. sbb kek ni besaq,jadi topping pun lebih la.heheh)
3 cawan whipping cream
1kg dark cooking choclate
+potong coklat jadi cube2 kecil. masukkan dlm mangkuk. (lagi kecik,lagi
senang nak cair uols.hehe)
+ panaskan whipping cream hingga mendidih skit.pastu angkat dan curahkan
ke dlm mangkuk yg berisi coklat tadi. sejukkan n make sure mase nak tuang
atas kek nanti,kek tu dah sejuk k.
**buat yang nak jadikan coklat ganache ni as hiasan atas kek,nak piped, make
sure sejukkan dlm peti sejuk dulu,lebih kurang satu jam. then cuba masukkan
dlm piping beg n picit.kalu cair,sejukkan sikit lagi dlm peti ais.
No comments:
Post a Comment