RED VELVET WITH CREAM CHEESE
As-salam, hye semua! Kali ni nak share resipi si baldu merah ni.
Buat kek ni sebab memenuhi permintaan kawan-kawan kat Edin ni yang
teringin sangat nak mkn kek ni. Topping untuk red velvet ni saya guna
cream cheese. Memang best kalu dpt mkn dgn potongan buah2 kat atas tu.
And make sure potong and makan lepas 2jam simpan dalam peti ais yer. Baru kick!
2 1/2 cwn tepung kek (buat sendiri pun boleh)
1 st serbuk penaik
1/2 buku butter
1 1/4 cwn gula castor
2 biji telur
1 botol pewarna merah
2 sudu sebuk koko- bancuh dgn pwarna jadikan pes
1 st esen vanilla
1 kotak kecik susu full cream
1sb cuka mkn
1 st soda bikarbonat
1 st cuka mkn - (di hujung bancuhan, mix dgn soda hingga bunyi berdesir,
cpt2 masuk dlm adunan.)
CREAM CHEESE
125gm butter/minyak sayuran
250gm cream cheese
125gm mascarpone cheese
2cwn whipping cream - pukul hingga kembang
1 st esen vanilla/ jus lemon
1/3 cwn gula icing
Cara-cara :
1) Ayak tepung kek dan serbuk penaik. Ketepikan. Dalam mangkuk lain, pukul
butter dan gula castor hingga kembang. masukkan esen vanilla.kemudian,masukkan
telur satu per satu.pukul hingga sebati.
2) masukkan pes merah-choc.kacau hingga sebati.
3) masukkan tepung,kacau hingga sebati. kemudian,masukkan buttermilk.
( tepung-buttermilk-tepung-b uttermilk-tepung)
4) Akhir sekali, masukkan soda yang dicampur dengan cuka, bunyi berdesir dan
cepat2 masuk dlm adunan.
5) kacau adunan dgn kelajuan tinggi. Griskan loyang dan lapik permukaan loyang
dengan baking paper(senang nak tanggal dari loyang nanti) . masukkan adunan ke dlm
loyang dan bakar api AB (20min) , api B(10min), api AB(20min)- 160darjah.
6) Bila kek dah sejuk, boleh la di deco dengan cream cheese mengikut kreativiti
masing-masing!
**AB = api atas bawah
**B = api bawah
** suhu oven bergantung pada jenis oven. Oven saya yang saya guna ialah oven
elektrik yang biasa tu. Kalau oven besar, suhu berbeza, naikkan 175-180 darjah.
self made tepung kek (1cwn):
2st tpg jagung + tpg gandum penuh kan dlm cwn yg sama.-ayak bersama 3kali
self made buttermilk :
1 sb cuka
1 kotak kecil susu penuh krim - kacau dan biar sekurang-kurangnya 10minit
As-salam, hye semua! Kali ni nak share resipi si baldu merah ni.
Buat kek ni sebab memenuhi permintaan kawan-kawan kat Edin ni yang
teringin sangat nak mkn kek ni. Topping untuk red velvet ni saya guna
cream cheese. Memang best kalu dpt mkn dgn potongan buah2 kat atas tu.
And make sure potong and makan lepas 2jam simpan dalam peti ais yer. Baru kick!
2 1/2 cwn tepung kek (buat sendiri pun boleh)
1 st serbuk penaik
1/2 buku butter
1 1/4 cwn gula castor
2 biji telur
1 botol pewarna merah
2 sudu sebuk koko- bancuh dgn pwarna jadikan pes
1 st esen vanilla
1 kotak kecik susu full cream
1sb cuka mkn
1 st soda bikarbonat
1 st cuka mkn - (di hujung bancuhan, mix dgn soda hingga bunyi berdesir,
cpt2 masuk dlm adunan.)
CREAM CHEESE
125gm butter/minyak sayuran
250gm cream cheese
125gm mascarpone cheese
2cwn whipping cream - pukul hingga kembang
1 st esen vanilla/ jus lemon
1/3 cwn gula icing
Cara-cara :
1) Ayak tepung kek dan serbuk penaik. Ketepikan. Dalam mangkuk lain, pukul
butter dan gula castor hingga kembang. masukkan esen vanilla.kemudian,masukkan
telur satu per satu.pukul hingga sebati.
2) masukkan pes merah-choc.kacau hingga sebati.
3) masukkan tepung,kacau hingga sebati. kemudian,masukkan buttermilk.
( tepung-buttermilk-tepung-b
4) Akhir sekali, masukkan soda yang dicampur dengan cuka, bunyi berdesir dan
cepat2 masuk dlm adunan.
5) kacau adunan dgn kelajuan tinggi. Griskan loyang dan lapik permukaan loyang
dengan baking paper(senang nak tanggal dari loyang nanti) . masukkan adunan ke dlm
loyang dan bakar api AB (20min) , api B(10min), api AB(20min)- 160darjah.
6) Bila kek dah sejuk, boleh la di deco dengan cream cheese mengikut kreativiti
masing-masing!
**AB = api atas bawah
**B = api bawah
** suhu oven bergantung pada jenis oven. Oven saya yang saya guna ialah oven
elektrik yang biasa tu. Kalau oven besar, suhu berbeza, naikkan 175-180 darjah.
self made tepung kek (1cwn):
2st tpg jagung + tpg gandum penuh kan dlm cwn yg sama.-ayak bersama 3kali
self made buttermilk :
1 sb cuka
1 kotak kecil susu penuh krim - kacau dan biar sekurang-kurangnya 10minit
No comments:
Post a Comment