Friday, 6 June 2014

TROUT STIM LIMAU

As-salam...pagi ni nak share skit apa yang Kak Ani berbuka semalam. 
Seperti yang kawan2 semua tahu, skrg kita dah berada di bulan Syaaban 
dan tak lama lagi dah kita nak menyambut kedatangan bulan Ramadhan. 
Best kan? Dalam bnyk2 bulan, saya sangat suka bulan Ramadhan. 
Selain dari bulan yang penuh rahmah dan barakah, saya suka sgt dgn 
bulan ini sbb saya suka suasananya dan sy suka tgk gelagat2 kita semua 
di bulan ramadhan. Masuk hari ni, genap la lagi 20 hari kita akan 
bakal menyambut Ramadhan. Jadi, pada yg tak ganti lagi puasa, 
moh ler kita ganti sekarang yer. Tumpang masih berkesempatan. 
Jadi, entry kali ni Kak Ani nak share resipi juadah berbuka semalam. 
Puasa di rantauan, puasa pulak time summer..nasib la. hihii.. 
19jam ++ berpuasa yer sbb di musim summer ni, waktu siangnya lebih 
panjang dari malam. Subuh 2.31am, berbuka pulak pukul 9.53pm. 
Lama kan? huhu.. Perut saya buat concert mega masa tgh study kat 
library tghari and petang tadi. Hihi..Tapi, alhamdulillah, pengalaman 
berpuasa time summer. Smlm sy buat Trout Stim Limau. Trout ni 
rasanya lebih kurang mcm siakap. Isinya lembut, manis, bnyk skit 
tulang2 lembut dan isinya bewarna orange. Sedap! ni first try buat 
stim limau guna trout dan mmg sedap. Mcm siakap jugak. Jadi, kepada 
yang nak try masak ikan stim limau ni, boleh try resipi mudah ni. 
Simple jer. Tak perlu stim yang bertingkat2 tu, Cukup sekadar campak 
semua barang dalam kuali daaannnn tutup! Best kan? hihi.. Ni resipinya....




TROUT STIM LIMAU
by Iryani Choo
Saiz hidangan : 2org (kaki meratah) , 3-4org (makan biasa)..hihi

1 ekor ikan trout/ siakap
1/2 labu bwg holland/besar - dihiris
2 ulas bwg putih - dihiris
1 inch halia - dihiris nipis/halus
1 biji limau(size besar) -dipotong 4
3 sudu makan daun bawang - yg dihiris
2 biji tomato - dipotong 4
10btg cabai melaka -dipotong
1 btg cabai merah-dihiris
1 st garam
1/2 st serbuk perasa
1 cwn air 

1- Tumis bwg besar di dalam kuali besar. Tumis hingga kekuningan dan 
masukkan air. Masukkan tomato, halia, bwg putih. Seterusnya, masukkan 
garam, perahan limau dan serbuk perasa. Kacau sebentar dan biarkan sedikit 
mendidih. Masukkan ikan. Kacau2 kuah ditepi dan curahkan kuah diatas ikan. 
Ulang 2-3 kali.Ni nak kasi ikan masak sekata nanti. Tutup kuali dan biarkan 
selama 10minit dengan api sederhana.

2- Bukak kuali. Kacau dan curahkan kuah sedikit keatas ikan. Taburkan 
cabai melaka dan merah dan daun bawang yang telah dipotong. Tutup kuali 
dan biarkan selama 25minit atau hingga ikan masak dengan api sederhana. 
Angkat dan hidangkan bersama nasi panas! Selamat mencuba!

** Kaedah masak ini tak menggunakan periuk stim. Kalau nak guna periuk 
stim pun boleh. Lebih better. Kaedah ni, kaedah org malas nak keluarkan 
periuk stim!(saya la tu!)  hihihi :)
** Jangan sama sekali alihkan ikan tersebut. Nescaya ikan tersebut akan 
pecah/patah. Huhu..tak cantik nak hidang atas pinggan nanti uols! Sebab tu 
kita kena curah2kan kuah diatas ikan tu untuk kasi dia masak sekata.
**Kalau nak lagi kick, letakkan 1-2 helai daun limau yang dah dicarik. 
Wangi jer nanti~













Wednesday, 4 June 2014

CHOCOLATE TRUFFLES


Salam, hye semua, apa khabar? harap sihat ye kawan2 semua. Lately
ni kecoh dengan isu coklat cadbury yang tak halal. Tapi baru jer tadi
saya terbaca keratan berita dari astro awani yang melaporkan pihak
Jakim telah mengesahkan produk tersebut halal. Nak tgk article tu,
refer sini yer : Jakim- status halal Cadbury.
Dan juga, saya juga ada membaca ulasan Dr.Maza
(Ustaz Mohd asri Zainal Abidin) di facebook
page nya : facebook Dr.Maza, yang mengulas bahawa cadbury halal dimakan.
Dengan segala reaksi dari segenap lapisan masyarakat, pendekatan saya mudah,
saya yakin dengan keputusan Jakim kerana mereka mempunyai kelengkapan
yang lengkap menjalankan kajian makmal untuk mejalankan siasatan ke atas
bahan makanan dan Jakim merupakan badan yang bertanggungjawab dan
diberikan amanah untuk memeriksa halal dan haram sesuatu produk makanan.
Kepada kwn2 yang masih ragu2 dan tak pasti, buat rujukan sepenuhnya
dahulu. Keputusan untuk memakan, atau tak, terpulang kepada kwn2 semua.
Kalau rasa was2, jgn di makan coklat tu. Cari alternative coklat yang lain,
bagi saya masih banyak coklat2 lain yang halal dan ada juga yang dikeluarkan
oleh kwn2 muslim kita. :)

Jadi, berbalik pada cerita asal, melalut pulak Kak Ani pagi ni. Hihi.
Cerita ni cerita tentang chocolate truffle. Chocolate truffles ni ialah sejenis
coklat yang lembut. Tak keras mcm coklat yang selalunya kita makan dan dia
mempunyai "coating" kat luar yang membuatkan dia bertambah sedap.
Ianya lembut, dan cair dalam mulut bila kita makan dan, bagi sy, truffles
ni one of my favourite sb sy mmg suka akan rasa dia! Selalunya kat UK
dan Eropah, mat salleh suka campurkan liquor ke dalam truffles ni. Jadi
mmg tak halal untuk kita makan. Tapi takpe, kita boleh cuba buat sendiri! :)
Alkisahnya, haritu masa saya buat cupcake coklat, saya gunakan chocolate
topping untuk cupcakes tu. Dan sudahnya, chocolate topping tu banyak
yang tak habis, bazir plak nak buang, saya simpan semuanya dalam peti sejuk
dan tadaaa!!! keesokkan harinya, Kak Ani ubah chocolate yang dah keras tu
kepada chocolate truffles ni. Resipinya mudah sgt, waktu coklatnya cair, ianya
sesuai untuk dijadikan topping untuk cupcakes, dan masa ianya mengeras,
ianya sesuai untuk dijadikan truffles. Jadi, kalau ada yg tak habis, jgn dibuang!
simpan dlm peti sejuk dan, esoknya boleh buat truffles! Jom kita tgk resipinya.

CHOCOLATE TRUFFLES
by : Iryani Choo

Bahan coklat :
300gm milk chocolate (coklat yang mempunyai kadar susu yang lebih)
300gm dark chocolate
300ml @ 1 1/4cwn whipping cream/double cream
(Kak Ani guna double cream)

Bahan coating :
1 cwn Serbuk badam
1 cwn Kelapa kering
1/2 cwn Serbuk coklat

1- Potong coklat kepada potongan2 kecil (senang nak larut nanti). Ketepikan.
Dalam mangkuk yang lain, panaskan whipping cream di dalam microwave atau
boleh juga dipanaskan dia atas dapur hingga bubbly/mendidih sikit dibahagian
tepinya. Tutup api.
2- Masukkan potongan kecil itu ke dalam whipping cream yang telah dipanaskan
tadi. Kacau sehingga semua coklat larut. Biarkan.
3- Kalau nak buat sebagai topping cake, kita boleh terus gunakan coklat ini.
Tapi bagi yang nak buat truffles, simpan adunan coklat ini didalam peti sejuk
selama 4jam, atau sehingga adunan coklat tu dah mengeras.
4- Keluarkan dari peti sejuk dan scoop dengan scoop kecil, bulatkan dan golekkan
 coklat keatas serbuk badam atau kelapa kering atau serbuk coklat. Susun didalam bekas.
Setelah selesai semuanya, masukkan semula kedalam peti sejuk dan sejukkan selama
4jam sebelum dimakan. Selamat mencuba!


**bagi yang susah untuk mencari dark dan milk chocolate, kalau nak pakai coklat 
yang sedia ada kat bakery tu pun boleh.
**bagi kwn2 yang kurang gemarkan rasa coklat yang pahit, elakkan menggunakan 
serbuk coklat sebagai coating. 
**coating untuk truffles ni boleh dipelbagaikan lagi. Boleh juga menggunakan 
serbuk pistachio, serbuk hazelnut, cornflakes yang diramas halus atau boleh juga 
dicelup kedalam dark atau white chocolate! Lagi sedap!




















Monday, 12 May 2014

TART LANDAK

Dua tiga menjak ni sungguh la busy siapkan final project papers yg bertimbun. Pasni nk kena start master paper plak. Stress kak ani! Bila dah stress ni, mcm2 la kan mulut ni dok teringin nak ngap! Semuanya manis2 belaka. Tart landak ni mmg dok taram dari aritu lagi nk buat, tapi disebabkan project paper yg bertimbun, terpaksa hold jap. So,arini dah free, boleh la buat. Kak Ani suka sgt tart ni. Teringat mcm kat kg dulu2, time raya, ni mmg tart feberet Kak Ani. Suka sbb baunya wangi dengan cengkih tu. Tapi jgn la ngap cengkih tu yer! Hilang selera plak kang! hihi.Kak Ani guna fine scottish butter buat adunan kali ni. Mmg sgt sedap dan creammmyy! Jadi kwn2 kalu nak buat tart yg sedap, guna butter yg mahal. Confirm sdp! k lah, jom kita layan resipi~

TART LANDAK
(sumber resipi : Reen Khan)
adunan menghasilkan 36bijik tart (size besar)


Bahan bahan (badan tart) :

300 gm Tepung Gandum
4 sudu besar Tepung Jagung
3 sudu besar gula ising
200 gm Butter
2 kuning telor

**resipi untuk jem nenas boleh refer kat sini : 

JEM NENAS MADU

Cara cara :
1)Ayak tepung gandum, tepung jagung dan gula ising ke dalam bekas.
2)Kemudian masukkan butter yang telah dipotong dadu.
3)Kalau guna unsalted butter, masukkan secubit garam.
4)Ramas tepung dengan butter guna hujung jari hingga berderai 

(rub-in method).
5)Kemudian masukkan telor dan satukan menjadi doh. Kiranya doh 

agak kering, tambahkan butter skit lagi supaya doh senang dibentuk.
6)Masukan sedikit inti, bentuk seperti bentuk nenas , gunting pada 

permukaan nya seperti sisik ikan (cara nak gunting dan bentuk tart 
landak, rujuk di gambar kat bwh yer~)
7)Atur di atas dulang pembakar yang di sapu sedikit dengan butter
8)Bakar 180c selama 20-25 minit atau sehingga cantik masaknya. 

(oven kak ani bakar selama 25min)
9) Sedap dimakan masa panas. Kalu nak simpan,sejukkan pada suhu 

bilik sebelum dimasukkan ke dalam bekas kedap udara. ok? 

CARA-CARA MEMBENTUK TART LANDAK 
(BADAN DAN KELOPAK/DURI)
**kwn2, masa menggunting tu, gunting dgn slow dan sedikit saja. Bukan 
gunting sampai putus yer. Kalau putus, patah durinya dan tak cantik nanti :)






LAKSA UTARA

salam semua! harini lunch awak-awak semua mkn ape? harini,
kite buat laksa untuk lunch! hihi. punya dok teringin dari aritu nak
mkn. Alang2 balik bercuti ni,nak dpt daun laksa pun senang, jadi
kite pun segera lah buat Laksa ni! Alhamdulillah, sedap uols!
Resipi ni resipi combination 3 sources, iaitu kite cedok resipi skit
dari mak, mak mertua and mama kite...lalu, jadilah laksa
yg texture dan kuahnya yg agak pekat,masam dan pedas! 
En. hubby suka laksa yg pekat, tu yang kite cube2 combine resipi 
tu. Kepada yg nak try, resipinyer kat bwh ni yer.




LAKSA UTARA




Kuah :

9 ekor ikan kembong (saiz biasa)-basuh,hilangkan hanyir & rebus hingga masak.



BAHAN A (dikisar denngan 1 1/2 cwn air)
*9 biji cili merah
*6-7 biji cabai melaka
*2 cm belacan
*2 labu bawang besar(saiz sederhana),jika besar,guna 1 jer

Seikat daun laksa
3 btg serai-dititik
2 btg bunga kantan-dihiris
5-6 keping asam keping
3 cwn air
2 sb otak udang/petis
1-2 sb garam (agak2 yer)
1 st serbuk perasa

CARA-CARA :

1-asingkan isi dan tulang dari ikan. Kalu boleh,pastikan tiada tulang melekat
di isi yg diasing itu.
2-Kisar tulang ikan dengan air rebusan tadi. Kisar halus dan tapiskan tulang2
 menggunakan penapis halus. Tapis beberapa kali jika uols tak yakin/takut
tulang masih berbaki.
3-dan isi yg dah kita asingkan tadi,ditumbuk kasar. Jgn terlalu halus yerr. ni
semua bagi mendapatkan kuah yg pekat. Ketepikan.
4-Dalam periuk sederhana besar, masukkan bahan kisar A tadi ke dlm periuk.
Masukkan 3 cwn air lagi -ikut korg yer, kalu nak cair,masukkan lebih skit.
Renihkan selama 10-15min bersama daun laksa, serai, dan bunga kantan.
5-seterusnya, masukkan air ikan yg dikisar tadi. Kacau sementara. seterusnya
masukkan isi ikan yg ditumbuk tadi. Masukkan asam keping. Kacau sebati.
Tambahkan air jika terlampau pekat.
6-Masukkan otak udang. Perasakan dengan garam dan perasa.
7-Rebus dan renih sekurang2nyer 30minit ke 1jam. Kuah akan mula mengering,
sebati dan pekat. Jika terlampau pekat, boleh la tambahkan air mengikut
kepekatan yg disukai yer?
8- Hidangkan kuah dgn laksa dan rencah2 sayurnya. Sedap dimakan panas2!

MOIST CHOCOLATE & VANILLA CUPCAKES FOR DATUK MUKHRIZ'S DINNER TALK









Alhamdulillah, happy sangat dalam 2 hari lepas, Isnin 7/4/2014, saya berpeluang buat cupcakes untuk Dato' Mukhriz yang datang ke Scotland sambil meluangkan masa melawat kami pelajar2 University of Edinburgh, Herriot Watt University dan Queen Margaret's University. Kami beramai2 menyambut kedatangan Dato' Mukhriz di Restoran Nanyang, jadi actually event mlm tu is dinner. Bermula sekitar 7pm. Kira sesi dinner dan perbincangan ilmiah bersama Dato' Mukhriz la senang citer. Saya excited sgt2, sbb yela first time jumpa Dato' Mukhriz dan sgt nervous sebab saya buat cupcakes untuk majlis malam tu. Jadi, saya kena pastikan cupcakes sedap dan dapat menjadi desert yg sempurna untuk mkn malam tu. Takut uols! kalu tak sedap, keciwa org yg mkn!hihi

Tadaa!! Cupcakes for Dato' Mukhriz. Alhamdulillah, hilang penat buat cupcakes bila Dato' puji ckp cupcake coklat sgt sedap sbb dia peminat hardcore coklat! Kwn2 yang lain pun ckp cupcakes sedap,ada yg suka vanilla ada yg suka sgt coklat tu. hihi..Thanks semua. Terharu sgt..sebak sat! (drama kan?) hihi..Anyway, thank you so much Dato'. Dato' Muhkriz semua org tahu mmg very the humble, the best and sporting habis. Siap berselfie ramai2 lagi pas dinner ngan kami semua. hihi. Uols jgn jeles yerp! 





CUPCAKES MOIST CHOCOLATE





CUPCAKES MOIST CHOCOLATE 
(original recipe is Martha Stewart Chocolate Cupcakes, diambil dari blog kak azie)
by : Iryani Choo

2 1/2 cwn tepung kek
1 1/4 cwn serbuk koko
3 cwn gula (boleh kurangkan, tapi bagi saya dah just nice rasanya sebab koko dan nescafe pahit. Kalau kurangkan takut tak rasa plak nanti, yer idok?hihi)
2 1/2 st baking soda
1 1/4 st baking powder
1 1/2 st garam halus
@ bijik telur gred A+ 1 telur kuning gred A
1 1/4 cwn buttermilk
1/2 cwn + 2sb minyak (minyak biasa pun boleh,saya guna minyak bunga matahari)
2 st esen vanilla
1 1/2 cwn air panas (campur dgn 1sk nescafe, kasi mocha effect skit!hihi)

Adunan menghasilkan sebanyak lebih kurang 45-50biji cupcake saiz sederhana.
oven : 175-180 darjah celcius
Panaskan oven sebelum membakar

**Bagi yang nak resipi cupcakes vanilla, boleh refer sini yer : 
CUPCAKE VANILLA

1- Ayak semua bahan kering dan gaul sebati dalam mangkuk. Ketepikan.
2-Dalam bekas lain, putar telur hingga kembang dan tambahkan gula sedikit demi sedikit. Teruskan memukul dengan speed mixer sederhana tinggi. Tambahkan minyak,buttermilk,esen vanilla,air panas dan nescafe. Pukul hingga semuanya sebati.
3-Buat lubang/well di dalam mangkuk tepung. Masukkan semua adunan cecair dan tinggalkan lebihan cecair lebih kurang 1cwn adunan cecair (ini adalah untuk mengelakkan adunan jadi terlampau cair). Kacau rata guna mixer dgn kelajuan low speed supaya semuanya sebati. Keadaan adunan adalah tak terlalu cair dan terlampau pekat. Sederhana sahaja dan mudah untuk dituang kedalam jug sebelum dituang kedalam cwn kertas. Tuangkan kedalam cwn kertas - 1/3 atau 1/2 aras cwn kertas.
4-Bakar dalam oven selama 20minit. Jgn overbake ya korg, takut nanti kek jadi kering. Tak syiok lorr. Setelah masak, kelurkan dari oven, kiranya tak pasti masak ker tak, cucuk jer ngan pisau or lidi. Setelah itu, sejukkan diatas talam/redai kek dan sekiranya dah betul2 sejuk, simpan di dalam bekas bertutup. Akan lebih moist! Pastu baru letak frosting k. Hiaslah sesuka hati. Saya hias moist cupcake ni guna chocolate fudge. Jgn letak frosting bila kek masih suam or panas, tak jadi frosting nnti sbb icing / chocolate fudge akan mencair.

CUPCAKE VANILLA







Alhamdulillah, happy sangat dalam 2 hari lepas, Isnin 7/4/2014, saya berpeluang buat 
cupcakes untuk Dato' Mukhriz yang datang ke Scotland sambil meluangkan masa 
melawat kami pelajar2 University of Edinburgh, Herriot Watt University dan Queen 
Margaret's University. Kami beramai2 menyambut kedatangan Dato' Mukhriz di 
Restoran Nanyang, jadi actually event mlm tu is dinner. Bermula sekitar 7pm. 
Kira sesi dinner dan perbincangan ilmiah bersama Dato' Mukhriz la senang citer. 
Saya excited sgt2, sbb yela first time jumpa Dato' Mukhriz dan sgt nervous sebab 
saya buat cupcakes untuk majlis malam tu. Jadi, saya kena pastikan cupcakes 
sedap dan dapat menjadi desert yg sempurna untuk mkn malam tu. Takut uols! 
kalu tak sedap, keciwa org yg mkn!hihi

Tadaa!! Cupcakes for Dato' Mukhriz. Alhamdulillah, hilang penat buat cupcakes 

bila Dato' puji ckp cupcake coklat sgt sedap sbb dia peminat hardcore coklat! 
Kwn2 yang lain pun ckp cupcakes sedap,ada yg suka vanilla ada yg suka sgt 
coklat tu. hihi..Thanks semua. Terharu sgt..sebak sat! (drama kan?) hihi..
Anyway, thank you so much Dato'. Dato' Muhkriz semua org tahu mmg very 
the humble, the best and sporting habis. Siap berselfie ramai2 lagi pas dinner 
ngan kami semua. hihi. Uols jgn jeles yerp! 

CUPCAKE VANILLA
(sumber asal : baking blog, nama blog dah lupa! sorry~)
by: Iryani Choo
1 1/4 cawan tepung kek
1 1/4 sk baking powder
1/2 sk baking soda
1/2 sk garam halus
2 biji telur
3/4 cwn gula halus
1 1/2 sk esen vanilla
1/2 cwn minyak - saya guna minyak bunga matahari
1/2 cwn buttermilk (boleh buat sendiri 1/2 cwn susu segar + 1/2 sm apple 

cider, biarkan selama 10 min sebelum guna)

Adunan ni boleh menghasilkan sebanyak 20-22biji cupcakes saiz sederhana
suhu oven : 175 darjah celcius


**untuk yang nak buat cupcake coklat moist,boleh refer sini yer :
CUPCAKE CHOCOLATE MOIST

1) Panaskan oven. Ayak dan campurkan bahan2 kering didalam mangkuk. 

Ketepikan.
2) Pukul telur selama 20saat. Tambahkan gula sedikit demi sedikit dan teruskan 

dengan memutar dengan kelajuan sederhana selama 1-2minit. Tambahkan esen 
vanilla dan juga minyak. Pukul hingga adunan sebati.
3) Kurangkan kelajuan mixer kepada kelajuan rendah dan masukkan tepung dan 

buttermilk secara berselang seli. (Tepung-buttermilk-tepung-buttermilk-tepung). 
Pastikan adunan berakhir dengan tepung yer. Putar hingga keseluruh adunan sebati.
4) Tuangkan adunan kedalam jug penyukat (ni untuk kasi senang nak masukkan 

dlm cawan kertas nanti, takdela comot2! hihi) . Setelah itu, tuangkan adunan 
didalam jug ke dalam cwn kertas. Sekiranya korg nak kepala cupcakes tak melebihi 
mulut cawan kertas,(mcm kebanyakan cupcakes saya diatas) , uols kena tuang 
1/3 cwn kertas saja. Tapi kalau nak kepala cupcakes tu kembang melebihi mulut 
cawan kertas tu, boleh la letakkan hingga 1/2 aras cwn kertas.
5) Bakar di dalam oven selama 18-20minit atau hingga kepala cupcake kekuningan. 

Cucukan cupcake dengan lidi sekiranya tak pasti cupcakes dah masak. Jika lidi 
keluar bersih, maknanya dah masak la yer. hihi. Setelah masak, sejukkan diatas 
talam/redai. Setelah sejuk, masukkan dlm bekas bertutup. Ini akan membuatkan 
cupcakes lebih moist.

**Saya bakar dlm remekin saiz kecil, jadi, cupcakes yg terhasil bersaiz medium.

Saya buat mcm ni sbb kat Edinburgh ni takder cwn cupcake yg mcm kat Malaysia. 
Yg keras tu. senang nak kawal saiz. Kat sini, yg ada hanyalah cwn cupcakes yg 
biasa.Yg bergigi2 tu. Jadi terpaksa guna remekin supaya cupcakes tu ikut size
 remekin tu.